Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Κ. Κουρσάρη, απόφοιτο του Greek Diaspora Fellowship Program

01 Μαΐ, 2023

Δρ Κωνσταντίνος Κ. Κουρσάρης, Καθηγητής Τεχνολογιών Πληροφορικής στο HEC Montreal, Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος M.Sc. User Experience, και Συνδιευθυντής του Tech3Lab

Γιατί ενδιαφερθήκατε να συνδεθείτε με το πανεπιστήμιο υποδοχής σας στην Ελλάδα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και μετακόμισα στο εξωτερικό για να συνεχίσω τις πανεπιστημιακές μου σπουδές. Αφού έζησα στον Καναδά και στις ΗΠΑ για περισσότερα από 20 χρόνια, είχα ένα συναισθηματικό κίνητρο να συναντήσω συναδέλφους ακαδημαϊκούς στην Ελλάδα. Επιπλέον, η συνάντηση με επιστήμονες με κοινά ερευνητικά ενδιαφέροντα, που δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς τομείς, καλλιεργεί το έδαφος για τη δημιουργία συνεργασιών, οι οποίες, όταν αποδώσουν καρπούς, θα προσφέρουν περισσότερα οφέλη από τα συνηθισμένα ερευνητικά έργα.

Πώς επηρέασε η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα τη δική σας επιστήμη, την έρευνα ή τη διδασκαλία;

Το πρόγραμμα μού έδωσε την ευκαιρία να δώσω διάλεξη στα ελληνικά για πρώτη φορά! Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά είναι η μητρική μου γλώσσα, μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες μακριά από την Ελλάδα και ζώντας στη Βόρεια Αμερική, όπου οι ευκαιρίες να χρησιμοποιήσω τη μητρική μου γλώσσα ήταν περιορισμένες, η διδασκαλία στα ελληνικά ήταν μια ιδιαίτερα ικανοποιητική πρόκληση. Επίσης, μέσω των συνεργασιών που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, το ερευνητικό μου πρόγραμμα εμπλουτίστηκε και επεκτάθηκε με έρευνες που απλά δεν θα είχα αναλάβει ποτέ αν δεν είχα γνωρίσει και συνεργαστεί με τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα.

Ποιες μόνιμες σχέσεις δημιουργήσατε μέσω της υποτροφίας σας;

Υπάρχουν δύο τύποι δεσμών που δημιούργησα μέσω αυτής της υποτροφίας: πρώτον, με μία μικρότερη ομάδα επιστημόνων που εδρεύουν στην Ελλάδα και με τους οποίους συνεργάζομαι σε ερευνητικά θέματα, και δεύτερον με μία πολύ μεγαλύτερη ομάδα που αποτελείται από καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές, τους οποίους δίδαξα ή καθοδήγησα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου και με τους οποίους παραμένω σε επαφή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συναντήσεων κατά τη διάρκεια ακαδημαϊκών συνεδρίων. Παρόλο που η διάρκεια της υποτροφίας ήταν μάλλον σύντομη, οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν ήταν ισχυροί και είναι πάντα υπέροχο όταν λαμβάνω ενημερώσεις, είτε επαγγελματικές είτε προσωπικές, από όσους γνώρισα.

Θα ενθαρρύνατε κάποιον συνάδελφό σας να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα όπως το GDFP; Γιατί;

Σίγουρα. Ζώντας “στην άλλη άκρη του κόσμου” από την Ελλάδα, το πρόγραμμα GDFP δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες και ακαδημαϊκούς της διασποράς να συνδεθούν με Έλληνες ακαδημαϊκούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, να εμπλακούν σε ερευνητικές συνεργασίες, δραστηριότητες διδασκαλίας και καθοδήγησης, ακόμη και να αναπτύξουν κοινά ακαδημαϊκά προγράμματα. Όλα αυτά συνθέτουν μια πλούσια και δημιουργική εμπειρία για τους υπότροφους, ενώ περνούν χρόνο στην πανέμορφη Ελλάδα.

Πού έγκειται η αξία μιας τέτοιας διεθνούς ανταλλαγής;

Το GDFP και παρεμφερή προγράμματα χτίζουν γέφυρες συνεργασίας με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και μπορεί η χειροπιαστή σημασία των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της υποτροφίας να είναι σημαντική, υπάρχει παράλληλα ,ωστόσο, και ένας μακροπρόθεσμος αντίκτυπος σε πολιτισμικό επίπεδο, η αξία του οποίου δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Για την ελληνική διασπορά, τέτοιου είδους προγράμματα παρέχουν μια μοναδικής αξίας ευκαιρία εμβάπτισης στον πολιτισμό της χώρας και ενδεχομένως αναζωογόνησης της ελληνικής τους ταυτότητας. Για το ίδρυμα υποδοχής και τους τοπικούς φορείς, παρέχουν την επαφή με ένα ελληνικό δίκτυο στο εξωτερικό, το οποίο είναι πρόθυμο να υποστηρίξει τους Έλληνες συναδέλφους του, προσφέροντας πρόσβαση σε πόρους (π.χ. χρηματοδότηση για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό) και επαγγελματικές ευκαιρίες (π.χ. ακαδημαϊκές θέσεις) και παραμένοντας διαθέσιμο για την παροχή υποστήριξης με κάθε δυνατό τρόπο.